Thomas Witt

En av de mer kända profilerna i Sundbyberg är Thomas Witt. Han stod under många år bakom disken på skivbutiken Skivcentrum och levererade musik, ett glatt humör och en enorm kunskap inom musikhistoria och musikbranschen. Efter att Skivcentrum lades ner valde han att starta en ny butik med liknande inriktning. En man som lever för och med musiken och som mer än gärna delar med sig av den. År 2013 blev han även nominerad till Årets Sundbybergare.

Lever för musiken

När en person från Magasin Sundbyberg hälsade på Thomas Witt år 2013 slogs personen först av de mängder av skivor som fanns i hemmet. Hans vardagsrum var belamrat av mängder av bokhyllor som i sin tur var fulla av skivor. Totalt fanns då ca 3500 olika cd-skivor inom en rad olika genrer.

Thomas stora intresse för musik kunde även snabbt ses i övriga lägenheten. På väggarna fanns konsertaffischer, musiktidningar låg på bordet och inramade guldskivor förgyllde vissa väggar. Att musiken dominerade hans liv var självklart.

Så började det

I intervjun till tidningen berättar Thomas att hans stora musikintresse har sin början just i Sundbyberg. Det fanns då en skivbutik som hette Bokklubben dit han gick för att lyssna på musik. Denna butik skulle framöver byta namn till Skivcentrum som därmed skulle bli hans arbetsplats under många år.

År 1972 började han arbeta på skivbolaget CBS där han hade en stor administrativ roll. Han hade exempelvis ansvar för bokningar och organisation kring amerikanska artister som ville besöka Sverige. I början gick samarbetet bra men efter åtta år gled åsikterna isär mellan Thomas och hans arbetsgivare. Han ser det själv som att han då vågade ställa krav, säga ifrån och även kritisera om han ansåg att något var fel. Ett agerande som vissa ansåg vara olämpligt och som kan vara orsaken till att de inte längre kunde komma överens.

Producent för Eddie Meduza

Under sin karriär har han även varit producent för stora artister så som Eddie Meduza och John Norum. Eddie var under sin karriär känd för obscena uttryck och minst sagt ett grovt språk. Han var till och med om att personal från socialtjänsten dök upp på hans spelningar för att se den man som enligt vissa ”fördärvade” dagens ungdom. För Thomas var Eddie däremot en god vän med hjärta av guld.

Bästa med musiken är lycka

Vad är då bäst med musik? Thomas säger i intervjun att det är ”dess förmåga att framkalla känslor av lycka”. Han berättar att han kan känna samma lyckorus inom sig när han hör någon riktigt duktig musiker eller låt idag som när han för första gången hörde The Kinks. Kanske är det även den känslan han ville förmedla när han började jobba på Skivcentrum.

Skivförsäljning

År 1997 började Thomas Witt arbeta på Skivcentrum där han sedan blev kvar till 2009. Även om han innan dess var känd hos många i Sundbyberg så var det nu som allt fler lärde känna honom. Detta inte minst eftersom han gärna småpratade med sina kunder och skapade ett gott intryck.

Efter Skivcentrum fick musikcaféet E-strand ta del av hans kunskaper. Där slutade han däremot 2012 för att starta upp en skivbutik igen. Butiken öppnades i Hantverkarnas hus som ligger på Kungsholmen. Precis som tidigare i den musikaliska karriären är det fokus på musik från flera olika perspektiv. Målet var tidigt att kunna sälja skivor från kända och mindre kända artister men samtidigt även kunna dela med sig av sin kunskap och diskutera musik med likasinnade. Han valde redan tidigt att skapa en service som inte går att få hos många andra skivbutiker. Bland annat skapades en importkanal från Storbritannien och USA.

Cirkeln är sluten

På ett sätt kan man säga att cirkeln därmed blev sluten. Hans intresse växte och han fick upp ögonen för musik på allvar i en skivbutik. Efter några år som producent och organisatör tog hans så steget tillbaka till skivbutiken och kunde tillslut skapa en egen skivbutik där han fick styra upp verksamheten som han ville.