Sveriges snyggaste skägg – Finns i Sundbyberg

Efter två vinster i rad trodde många att Jonas Bergqvist ännu en gång skulle ta hem titeln ”Sveriges snyggaste skägg”. Men vinsten gick istället till David Eriksson som bor i Sundbyberg.

Under flera år har World Beard Day hållits i Stockholm. En hållpunkt under detta evenemang har varit att utse ”Sverige snyggaste skägg”. En titel som Jonas Bergqvist haft två år i rad. Men detta år satsade David Eriksson på vinst genom att vårda sitt skägg lite extra. Det visade sig vara ett lyckat drag då han tog vinsten med en hårsmån. Därmed kunde han kamma hem vinsten och raka hem diplomet till sin än så länge lite mindre prissamling.

Skäggtrend – men vinnaren har haft intresset länge

Att skägg har blivit på modet har knappast undgått många. Allt fler väljer att låta skägget växa och barberare vågar öppna butiker överallt i Sverige. Samtidigt skriver tidningar om skäggvård och försäljning av vårdande produkter ökar kraftigt. För Bergqvist är skägget däremot inte en modefluga. Han har haft i minst 20 år, däremot har intresset för att vårda skägget vuxit fram under de senaste fem till tio åren. Under ett par år har han valt att vårda skägget hos barberare ungefär en gång per månad, något som uppenbarligen gett lysande resultat.

Inför tävlingen ”Sveriges snyggaste skägg” valde han även att ladda upp med att besöka en barberare något som denna barberare är mycket nöjd med. Han kan nu titulera sig som ”Barberare för Sveriges snyggast skägg”.

Nöjd barberare

Det var Firaz Azar som jobbar hos George´s Barbershop i Spånga som arbetat med Davids skägg. Två dagar före uppvisning fick han möjlighet att ansa, trimma och vårda det skägg som senare skulle få första pris. Däremot nämnde inte David något om tävlingen till Firaz när han var där för att få skägget fixat. Till Mitti.se kommenterar han vinsten med:

”Jag blev faktiskt chockad när jag hörde detta”

David hade gått till Firaz under en längre tid och fixat sitt skägg men något om tävlingen hade Fiaz inte hört. Däremot är han väldigt glad över vinsten. Flera kunder och vänner har ringt och grattat Firaz för hans hantverk.

Några hemligheter bakom vinnarskägget fanns däremot inte. Enligt honom är det viktiga att se på helheten som exempelvis huvudform, frisyr och stil. Det är viktigt att hitta en balans. Även om han upplever att skäggtrenden har ökat så ser han inte att det finns tydliga modeinriktningar inom detta. Det viktiga är hela tiden att se på huvudformen och sedan jobba utifrån det. Han försöker även förklara det för sina kunder även om kunderna får vara de som bestämmer i slutändan.

Även barberartävling

En ny tävlingsgren under årets evenemang var att även barberare fick vara med och tävla med sina yrkeskunskaper. Årets, och därmed första vinnaren i kategorin, blev Cari Forsgren (även han från Stockholm). Han började lära sig yrket på Havanna och älskar att vara barbetare. Som kommentar till vinsten säger han till tidningen Eposten att alla skägg är roliga att klippa ”Det är det bästa jag vet”.

Del av World Beard Day

World Beard Day är Europas största evenemang med fokus på skägg. År 2015 genomförde man en spontan tävling där man utsåg det snyggaste skägget. Då vann Jonas Bergqvist och priset var ett porträtt av honom (med fokus på skägget) av ”Beard Artist”. Däremot är det inte helt rättvist att säga att det var en tävling då någon utannonsering om den inte skett i samma utsträckning som år 2017.

Under detta evenemang har besökare kunnat lära sig mer om skägg, träffa företag inom branschen och sett barberare ”in action”. Bland annat anordnade Beardshop ett VIB-mingel. Istället för VIP valde man alltså VIB (Very Importand Beard). Det var en inspirationsdag för skäggälskare  som självklart hade ett VIB-skäggmingel på slutet av dagen. VIB började företaget med 2016 och efter succén valde de att anordna liknande event året efter. Inte oväntat tog biljetterna slut mycket fort till VIB-träffen.

De som vill satsa på att få utmärkelsen ”Sveriges snyggaste skägg” har nu ett år på sig att ansa, trimma och vårda. Att tävlingen återkommer nästa år känns ganska säkert. Vilka andra evenemang som World Beard Day kommer att innefatta visar sig några månader innan evenemanget går av stapeln.