Sundbybergs vackraste hus 2016

Efter att omröstningen av ”Sundbybergs vackraste hus 2016” var klar stod slottet på Villavägen i Duvbo som ensam vinnare. ”Fantastiskt”  säger ägaren Per Mattson.

Det finns ett par byggnader i Sundbyberg som drar blickarna till sig lite extra. Ett är Villa Paradiset med sina tinnar, torn och klassiska lindblomsgröna detaljer. Få som bor i Sundbyberg har inte hört talas om slottet som för några år sedan snarare kunde gå under namnet ”Kråkslottet” men efter rejäl renovering nu med rätta kan kallas för Villa Paradiset.

När ”Sundbybergs vackraste hus 2016” skulle koras var det även självklart att Villa Paradiset skulle vara en av kandidaterna. Efter röstningen visade det sig att huset fått nästan var tredje röst. Därmed blev de en solklar vinnare.

Vägen från kråkslott till paradisslott

Huset byggdes 1902 och var från början lika praktfullt som idag. Men tiden gjorde sitt och under vissa perioder underhöll inte ägarna bostaden tillräckligt vilket sakta men säkert ledde till ett förfall. Året 1981 valde Per Mattson att köpa bygget med tanken på att det skulle renoveras rejält.

Då hade huset kraschade fönster, en gråsliten fasad och en minst sagt igenvuxen trädgård. Sällan har begreppet ”kråkslott” varit mer passande.

Samtidigt såg han möjligheterna och hur renovering skulle kunna ske. Per valde att kontakta ägaren för att fråga om huset ens var till salu. Det hade det varit under en längre tid men någon budgivning hade aldrig tagit fart då säljaren velat haft mer än vad någon köpare varit beredd att betala. Inte heller Per var beredd att betala utgångspriset men efter fyra månaders förhandlingar kunde man enas om att köpeskillingen skulle bli 320 000 kr. Där och då började den långa resan från kråkslott – till Paradis.

Det var inte bara upprustning och renovering som behövde göras utan även installation av bekvämligheter. När villan köptes fanns nämligen bara utedass och det gick bara att få kallvatten via en trädgårdsslang som var indragen till det gamla köket. Dessutom fanns ingen isolering. Det gjorde att Per, och hans dåvarande flickvän, ibland sov i badrummet. Det var helt enkelt det varmaste rummet. I början hade de inte heller råd med hantverkare så renoveringstakten var inte den högsta.

Kunskapen fanns däremot genom att Per jobbat extra inom byggsektorn och hans flickvän var mycket intresserad av inredning. Sakta men säkert erövrade rum för rum. Samtidigt som de ville skapa nytt var de noga med att bevara husets själ och känsla. De som idag går runt i det 300 kvm stora huset kommer möta en hel del finsnickerier som är originaldetaljer. Där finns även bakugnen och vedspisen som sattes dit i början av 1900-talet.

Att spara bakugnen handlar mycket om att spara husets historia. För den återspeglar bland annat varför det heter Paradiset. I början av 1900-talet var det ett konditori där man bakade bröd och godsaker.

Mycket glad vinnare

Även om huset har varit populärt bland Sundbybergsborna så såg inte Per det som självklart att vinna tävlingen. När tidningen Mitti intervjuade honom efter vinsten berättade han att han var jätteglad bara att få vara med som nominerad. I tidningen hade tidigare de nio finalisterna presenterats och Per tog inte ut vinsten i förskott. När det väl blev klart att de stod som vinnare kommenterade han det med:

  • Fantastiskt! Att vinna känns otroligt kul.

Villan var redan innan vinsten till viss del en turistattraktion även om man bara får titta på huset på avstånd. Någon visning eller liknande hålls nämligen inte. Skulle de öppna upp för visningar är chansen däremot stor att många intresserade skulle vilja komma. För intresse finns. På vissa turistrelaterade webbplatser finns till och vägbeskrivningar till huset och beskrivningar om hur man kan ta sig dit via kollektivtrafiken.

Att de fick utmärkelsen för den vackraste huset kommer väll knappast göra att färre söker sig dit för att imponeras av arkitektur och design.