Många unga är intresserade av Dexters äventyr

Hösten 2017 släppte Michael Wiander, från Sundbyberg, sin debutbok. Den heter ”Dexter Olssons äventyr del 1 – morfars hemlighet” och har tagits emot mycket väl av både recensenter och läsare. Framförallt är det unga pojkar som gärna följer med i Dexters äventyr.

I en intervju till StockholmDirekt berättar Wiander att den första reaktionen som många har om boken är att den är så tjock. Det är inte heller jättevanligt att barnböcker är på över 600 sidor. Men det är inte antal sidor som är avgörande utan vad sidorna är fulla av för äventyr. Han brukar själv svara de som ifrågasätter antalet sidor med ”Vill du ha en liten eller stor godispåse?” Det man tycker om – vill man ju ha mycket av.

Med fokus på läslust

Det är lätt att tro att boken är skriven med fokus på barn som har stor läslust och som älskar att sjunka in i en tjock bok. Men så är inte fallet. Målet har alltid varit att skapa större läslust berättar han i intervjun. Att boken är tjock är då en fördel. Lyckas man fånga barnets intresse finns ingen anledning att boken ska ta slut och intresset därefter falna.

Boken är även uppdelad i korta kapitel där varje kapitel har minst en bild. Texten är även ganska stor för att därigenom främja läsningen.

Träffat rätt målgrupp

En grupp som ofta anses vara svåra att få igång regelbunden läsning hos är pojkar 8-13 år. Men det har visat sig att det just är denna grupp som främst gillat Dexters äventyr. När boken skrevs fanns inte den exakta tanken utan författaren vände sig till både tjejer och pojkar.

Utöver bokens tjocklek är det även delvis dess innehåll som sticker ut. Många böcker med äventyrstema innehåller en stor dos av våld och blod. Men här finns humor, galenskap och äventyr utan att hjältarna måste slåss.

Elever och lärare har varit med och påverkat

Vilka bör man fråga för att få svar på frågan om hur en barnbok bör vara? För Wiander var det självklart att fråga elever och lärare så att dessa skulle kunna påverka hur boken skulle utvecklas. Av den anledningen bjöd han in 30 elever och 10 lärare i projektet ”Dexter”. De fick läsa boken under våren 2017, alltså före den gick till tryck.

”Med min bok vill jag bjuda in barnen i Dexter Olssons värld och göra dem delaktiga i handlingen”

Men även efter att boken blev klar fortsatta han att samarbeta med olika skolor. Genom att träffa elever i skolor i allt från Malmö till Sundsvall har han fått respons på boken och hur han kan utveckla kommande delar. Att det kommer fortsättningar var redan klart från början. Det syns även i undertiteln ”del 1 – morfars hemlighet”. Denna bok lanserades i samband med bokmässan i Göteborg 2017.

De andra två böckerna i triologin kommer att heta Flykten från Vulkanön och Fångar i Luxor. Dessa förväntas komma ut 2018 respektive 2019.

Adlibris är en av de kanaler som boken säljs genom och de lyfter upp recensioner från barn i flera åldrar. ”Wendy” skriver exempelvis att det är en otroligt spännande bok som man inte kan sluta läsa och ”David” skriver att han ”nästan fick panik när boken var slut”. Kanske sammanfattar ”Elliot” det tydligast med ”Det bästa jag läst”.

Om författaren och illustratören

Michael Wiander bor i Sundbyberg och har älskat att skriva sedan han varit liten. Den första delen om Dexters äventyr är hans debutbok vilket betyder författarskapet än så länge inte är hans primära inkomstkälla. Han jobbar även med att föreläsa inom ledarskap och rekrytering.

I böckerna är Freja Emelie Hyldgaard illustratör. Det är hon som fått omvandla orden som beskriver morfars uppfinningar till verkliga bilder. På frågan vad hon själv skulle vilja uppfinna är svaret ”trådlös ström” eller ”teleportering”. Med de uppfinningarna skulle hon aldrig ha slut på ström i telefonen och kunna ta sig över hela världen blixtsnabbt.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus, Bokbörsen och även lånas på en rad olika bibliotek. Med tanke på bokens popularitet dröjer det nog inte heller länge förrän den finns på skolbiblioteken – om inte annat så i alla fall i Sundbyberg.